LITE AV VARJE
Klicka på bilderna så blir de större,
tryck "backspace" för att återgå.
   


Lite kylig luft men också lite höstsol, som får grästuvorna i strandkanten att lysa.

 

 

 

 

Frost i kanterna på löven

 

 

 

 

 

Flera frostnupna löv

 

 

 

 

Många iskristaller i lövets kanter

 

 

 

 

Fortfarande kan man se blommor.
2013-11-09

 

 

 

 

The Jam, extremsport på Stortorget i Östersund. En publik på 14000-15000 imponerades av volter, hopp och showtricks. Det var BMX-åkare

 

 

 

freestyle motorcross och freestyle skoter.
2013-08-24


 

Under Storsjöyran ställde Patty Boyd ut ett 30-tal foton av legendarisk pophistoria. Det var bl.a bilder på medlemmarna i Beatles, Rolling Stones och Eric Clapton. Patty var även gift med George Harrison och Eric Clapton.
Utställningen fanns att se på Lars Bolin gallery.
2013-07-26

 

Dagen börjar med värme, sol och lätta sommarmoln. Det är en fin arbetsdag på tomten i Ångsta. Snart är den gamla rosenhäckens rötter uppgrävda.
På eftermiddagen driver mörka moln in. Plötsligt börjar det blåsa häftiga virvelvindar. Sand och grenar flyger omkring i luften, en stor björk vid Lockne kyrka knäcks.

 

 

 

När vindarna mojnat kommer regnet.

 

 

 

 

De häftiga regnskurarna har gett översvämningar. Här en bild från Centralstationen i Östersund.
2013-07-13

 

 

 

Turkos blåvinge fotograferad utanför Östersund. Det är en ganska liten och ganska ovanlig dagfjäril som flyger från sista dagarna i juni till mitten av augusti.
13-07-12

 

 

 

 

Veteranbilsträff vid Hara brygga.

 

 

 

Åsgård band spelade.
 
Det blev en trevlig kväll. Tack för trevlig samvaro, kamrater i Storsjöbygdens fotoklubb.
2013-07-10


 

 

Matmarknad i Badhusparken med lokala matproducenter och i samarbete med "Mitt Kök" TV4. Fia Gulliksson presenterar här åtta av länets producenter. Fia som är ambassadör för Gastronomy Jämtland-Härjedalen, berättade också om betydelsen av närproducerade livsmedel.  www.jamtland.se/gastronomy

 

 

 

Jens Dolk dryckesexpert och kocken Tommy Myllymäki fanns på plats och lagade mat.
På bilden presenterar Jens en av kockarna i Det Unga Kocklandslaget. De lagade mat i en av TV 4 tillfälligt uppbyggd restaurang.  Maten tillagades enbart av svenska råvaror och smakade fantastiskt bra.

 

 

Jens Dolk och en kollega blandade en drink på svenska råvaror, bl.a SAV, som produceras på Frösön.

 

 

 

 

Till rätten Oviken - Saltbakad selleri, med säsongens smörbakade grönsaker, kräm på osten Himmelsraften från Oviken ost och libbsticka, drack jag ölen Cassis från Klövsjö Gårdsbryggeri. En ny god öl från det lilla gårdsbryggeriet.

 

 

 

 

 

Middagen avslutades med kaffe och kakor från Thörners konditori.
2013-07-06

 

 

 

 

 

I dag invigdes årets Storsjöcup. Det är barn/ungdomar från en mängd olika länder som tävlar i fotboll. På bilden är det Mexikos lag som jublar inför tävlingarna.
2013-07-02

 

 

 

På bilden återstår bara några ramar av mammas växthus. Hon har odlat  härliga tomater och fin sallad under många år. Det är nu flera år sedan och växthuset hade blivit dåligt. Det är nu borta och det återstår ett tjockt lager med näringsrik fin jord, som vi kan använda i rabatterna.
2013-07-02

 

 

Kenneths läckra tårta på 60-årsdagen.
2013-06-22

 

 

 

 

 

Midsommarstången på Jamtli är majad och rest. Det vackra vädret har förmodligen bidragit till besökssiffran på ca. 5000 besökare.

 


 

 

Nu börjar dansen.

 


 

 

 

Två söta barn i folkdräkt.
2013-06-21

 

 

 

 

 

Den 19 juni 1913 föddes pappa, Bror Fredriksson. Han var Anna och
Per-Olov Fredrikssons femte barn i en syskonskara på åtta. De bodde i byn  Forsta i Lockne. De äldre syskonen hette Fridolf, Svea, Johanna och
Karl Olof. Efter pappa Bror kom Emmy, Brita, Per och Gustaf.

 

 

 

I dag skulle pappa Bror fyllt 100 år. Vi tänker på honom och minns.
2013-06-19 

Rötter från en meter, nästan 60-årig rosenhäck. Nu är det ca. 25 meter kvar att gräva upp. Den gamla häcken som varit så vacker, har gjort sitt, ogräset är på väg att ta över.
2013-06-15

 

 

 

Nu blommar många orkidéer. Den helt gula guckuskon är ovanlig.
 

 

 

 

 

Guckuskon i närbild.
2013-06-13
 

 

 

 

 

Nationaldagsfirande på Jamtli. Dagen var fylld av aktiviteter, bl.a Storsjöbygdens fotoutställning och uppvisning av bildens häftiga ekipage.
2013-06-06
 

 

 

 

En avskedsbukett med en vacker pion.

 

 

 

 

Kaniner och sekiner :-)
Tackkramar
2013-06-04

 

 

 

 

Locals Only, att spela turist är ett gatuspel med en mängd aktiviteter. Spelet skulle göra oss alla till bättre Östersundare. Här lärde vi oss mer om staden och kan känna stolthet över hur mycket vi har, på ett roligt och interaktivt sätt. Evenemanget ägde rum på Stortorget i Östersund. Mest uppseendeväckande var en gigantisk gunga samt 20 statyer som föreställer "Birger - det lilla Storsjöodjuret". Statyerna placerades sedan ut på olika ställen i Östersund.
2013-05-25

 

 

RIFO, SM i fotografering arrangerades i år av Storsjöbygdens fotoklubb.  Programmet innehöll bl.a utflykt till älgfarmen Moose Garden i Orrviken, bildvisning av naturfotograf Göran Ekström som berättade om sitt fotograferande, samt bildexpo och redovisning av bildbedömningar. Det blev innehållsrika och lyckade dagar, då Östersund även bjöd på strålade solsken.
2013-05-24--26

 

 

Pingsthelgen kom med sol, värme och grönska.
2013-05-19

 

 


 

Blå och vita penséer ovanför järnvägsstationen.
2013-05-16

 

 

 

 

 Andreas och Roger Gyllenhammar som har i uppdrag att bevaka isläget på Storsjön,  har meddelat att den 13 maj försvann isen på Storsjöflaket.  Årets islossning har dröjt längre, senaste tillfället flaket försvann så sent var 2001. Årets isperiod var 156 dagar lång, vilket är fyra dygn längre än genomsnittet.
13-05-14

 

Det är varmt, solen skiner. Även i min balkonglåda kan jag se att det strålar.

 

 

 

 

I kväll  förberedde jag balkonglådorna och planterade de första blommorna, som är penseér.
2013-05-08

 

 

 

 

 

Cirkus Cirkör besöker Östersund med föreställningen "Knitting Peace". Den här kvällen och ytterligare två är fullsatta.
Kan man sticka fred, det är frågan.

 

 

 

 

Det är en magisk föreställning, med artister som tycks göra det omöjliga möjligt. Med rep, garn och strängar samverkar de med materialet i dess olika former från nystan till rak tråd och trassel.
2013-05-07

 

 

 

 

Min första fjäril för i år. Den fanns bland fjolårslöv i Helenelund, Sollentuna.
2013-05-05

 

 

 

 

Tims härliga 8-årstårta.
2013-05-04

 

 

 

 

Första maj, solen skiner, det är ca. 10 grader varmt och det blåser bara lite. Blåsipporna börjar bilda blå mattor i skogen.

 

 

 

 

Välkommen  Sköna Maj!
2013-05-01

 

 

 

 

 På en tillfälligt uppbyggd scen framför Mittuniversitetet, sjöng Östersunds studentsångare under ledning av Karl-Fredrik Jehrlander in våren. Vi var flera hundra åhörare som njöt. Krister Persson var initiativtagare till den proffsigt genomförda konserten. 

 

 

 

Det var en kylig och blåsig afton med en blandning av sol, regn, snö och kraftig blåst.
Den starka blåsten innebar att majbrasorna i Östersund med omnejd inte kunde tändas.
2013-04-30

 

 

Mina Mårbackapelargoner är blomvilliga.
2013-04-20

 

 

 

 

Nu blommar de första blåsipporna i skogsdungen. Då måste det väl vara vår!
2013-04-19

 

 

 

 


Hoppfullt, många harar i glaset (påskgodis som blivit bortglömt). 
Hoppfullt, också vad gäller våren. Solen skiner, ibland småregnar det och det är ca. 9 grader varmt :-)
2013-04-18

 

 

 

 

Så glad jag blev, när jag såg de första tussilagoblommorna.
2013-04-01

 

 

 

 

 

 

 

Efter en kylig och solig mars månad, inleds april på samma sätt. Många njöt denna påskhelg av olika uteaktiviteter, t ex. utförsåkning på Frösön.

 

 

 

 

Barnen är modiga utförsåkare.
2013-04-01

 

 

 

Glad Påsk önskar dig påskkärringen!
2013-03-27

 

 

 

 

En vacker vårvinterdag i Vinterparken på Storsjön. Många njuter av solen och av lek i Birgers Lekland med den häftiga Borgen, den jättestora Birger med rutschkana, skidbacke, pulkabacke, islek och turåkning efter häst. Medvinden är öppen för skridskoåkarna och skidspåren är preparerade. I eldstäderna kan man grilla korv.
2013-03-23

 

 

I dag har vi vårdagjämning, eller vårdagjämring som många hellre vill kalla dagen, på grund av den i år så kyliga månaden mars.
2013-03-20

 

 

 

Ett fång tulpaner kan passa på republiken Jämtlands nationaldag.
2013-03-12

 

 

 

 

 

Förra söndagen planterade jag om och klippte ner mina pelargoner, alla utom en som redan hade knoppar. I dag var den första blomman utslagen. Ljuvliga Mårbackapelargon!
2013-03-08

 

 

     

I dag såg jag en ensam björktrast. Trodde först att jag hade sett fel, eftersom den flög iväg nästan direkt. När jag senare passerade samma ställe, fanns den där igen. Det var verkligen en björktrast. När den efter en liten stund flög iväg, kunde jag höra det typiska skräniga upprepade "schäckandet". 
2013-03-07
 

 

 

I dag var det vernissage på Assistanslotsen. Det var Frida Myrsten som ställde ut sina tavlor. Hon berättade om sin svåra sjukdom anorexi och hur målandet visat henne vägen tillbaka till livet.
2013-02-28

 

 

 

 

En av Frida Myrstens härligt starka bilder.
2013-02-28

 

 

 

 


 

Enligt Steffen Schulz-Key, ögonkirurg vid Akademiska sjukhuset är det viktigt att använda solglasögon med godkänt filter när solen skiner, både under vintern och sommaren. UV-ljuset absorberas i linsen och kan påskynda åldringsprocessen i linsen, det vill säga utvecklingen av gråstarr. Ljuset påskyndar även förändringar av gula fläcken, som ger maculadegeneration.
Vi har nu haft en både varm och solig vecka. Våren är här, ca. 4-5 veckor tidigare än normalt enligt meteorologen (förmodligen har vi snart vintern här igen). Ett par solglasögon med skydd även på sidorna tycker jag är behagliga att bära i solskenet.
2013-02-27


 

 

Med förhoppning om många kramar på Alla Hjärtans Dag.
2013-02-14

 

 

 

 


 

En vacker vinterdag.


 

 

 

 

Några tunna istappar i solskenet.

 

 

 

 

Insnöade cyklar.
2013-02-13

 

 

 

 

Vinterstaden och medvinden har öppnat.

 

 

 

 

Många var på plats för att åka skridskor, skidor, spark eller promenera.

 

 

 

 

 

Att klättra och leka i snöfästningen var populärt.

 

 

 

 

Vädret var så behagligt att man kunde njuta av att sitta på bänkarna i Badhusparken.
2013-02-03

 

 

 

 

I mitt fönster står en nyinköpt orkidé. Den skoformade läppen gör att den påminner om vår inhemska guckusko.
2013-02-02

 

 

 

 


 

Att inviga helgen med ett bad med en av dessa ljuvliga Chocolate badbomber var underbart!
2013-01-11

 

 


 

Årets revy på Storsjöteatern i Östersund heter "Skroten". Det är en bilskrot i Myrviken som bildar inramning på scenen. Om revyn skriver Bengt Eriksson i Östersundsposten "Detta, gott folk, är lokalrevy på höjden av sin blomning".
På bilden ser vi Mats Hurtig, Mats Eklund och Patrik Zackrisson som de klassiska snusktanterna.
 

 

 

Arnljots nysatsning med Dallas-tema.

 

 

 

 

 

Välkända fotbollsmelodier med flaggviftningar.

Det var en härlig föreställning och revygänget lovade fortsättning nästa år.
2013-01-06


 


 

Trettondagstö, på rätt dag. Det småregnar och temperaturen är strax över noll. Med broddar på skorna har jag inga problem med halkan. Det är riktigt skönt, man kan ana lite vår i luften.
2013-01-05 


 

Eftermiddagspromenad i Badhusparken. En liten skymt av solen, som är på väg ner. Temperaturen runt 0 grader, precis som under nyårshelgen.
2013-01-02

 

 

 

   

  Nytt år, nya möjligheter och nya utmaningar. Ett år passerar fort. Så lätt det är att bli fixerad vid det som ska hända i framtiden och att glömma att leva i nuet. Kanske vår bästa tid är just nu!
2013-01-01 


 

Julafton 2012 är en dag med snö i luften och cirka -7 grader. Det finns snö så att alla som önskar åka skidor kan göra det.
Härliga dagar med barn och barnbarn väntar.
2012-12-24

 

 

 

Julhälsning med juläpple.
2012-12-22

 

 

 

 

Vintersolståndet inträffar i år den 21 december kl. 11.12. Så skönt att veta att nu vänder det, ljuset kommer åter, dagarna blir längre och längre.
2012-12-21

 

 

 

 

Den stora julmarknaden på Jamtli fredag till och med söndag är en riktig folkfest där man trängs och trivs. Temperaturen höll sig runt -10 grader och stundtals snöade det.

Isen på Storsjöflaket lade enligt Roger Gyllenhammar (meteorolog på Frösön) i dag den 8 december. Det är något tidigare än vanligt.


 

 

Att åka släde efter häst är uppskattat.

 

 

 

 

En vacker ren visades upp.

 

 

 

 

 

 

Färgad belysning på några träd förstärkte "adventskänslan".

 

 

 

 

 

Gammeldags mat i skenet av stearinljus.
2012-12-08

 

 

 

 

 

Fotomässa i Stockholm den 23-25 november, med mängder av fantastiska bilder och intressanta seminarier. Morten Rygaard berättade och visade med bilder hur det är att arbeta i musikbranschen med några av världens mest kända musiker. Han visade också hur man lätt tar kreativa bilder med den utrustning och de tillbehör som finns till hands. Det var en överraskande och roande timme.
Tre modeller och tre assistenter hjälpte till i bildskapandet. Bilderna visades på storskärm.

Man började med att hälla mjöl över den första modellen,

 

 

många påsar mjöl.

 

 

 

 

 

Bild, modell och fotograf.

 

 

 

 

 

 

Även nästa modell får mjöl över sig,

 

 

 

 

därefter filmjölk.

 

 

 

 

 

 

Över den tredje modellen häller man sirap,

 

 

 

 

 

 

därefter hinkar med vatten.

Det var ett mycket uppskattat seminarium. Även modellerna såg glada och nöjda ut (de fick duscha och nya kläder efter sitt framträdande).
2012-12-06

 

 

 

 

 

Adventsgranen utanför Östersunds rådhus är i år designad av Björn Ferry. Det är en gran som väcker känslor.  Den är dekorerad med pungkulor och sädkottar.
2012-12-06


 

 

 

 

Det är en vacker höstdag. Blommorna i balkonglådorna är bortrensade. Nu ger timjan och barrväxter  en skön grönska.
2012-11-04

 

 

 

 

Vi firar Noels födelsedag med en härlig tårta.
2012-10-28

 

 

 

 

Friends Arena i Solna, Sveriges nya nationalarena, invigdes med en oförglömlig föreställning. Invigningen besöktes av drygt 45 000 personer. Colin Nutley regisserade, artister och upplevelser var många.
Kronprinsessan Victoria invigningstalade.   

 

 

Danny och Tommy Körberg

 

 

 

Richard Wolf

 

 

 

Marie Fredriksson och många, många flera artister uppträdde.
2012-10-27

 

 

 

Den första snön försvann, men under natten kom den andra snön. Jag tycker att det är för tidigt med snö i oktober.
2012-10-21

 

 

Den första snön som täcker marken har kommit under natten.
2012-10-16

 

 

 

Det småregnar och snöflingor syns i luften.

 

 

 

Vårlökarna blev äntligen planterade.
2012-10-14

 

 

 

Elins härliga tårta med Ahlgrens bilar.
2012-10-13

 

 

 

På väg till Lofsdalen rastade min kollega och jag, på denna vackra plats i härliga Härjedalen.

 


 

 

Fjäll och vatten.

 

 

 

Dimman lättar i solskenet.
2012-09-28

 

 

 

"Mjölk är tjockare än vatten". Målade höbalar gör reklam för jordbruksprodukter.
2102-09-16


 

 

 

Sockerkakssmet med lite kokos och röda vinbär blir smaskiga muffins.
2012-09-02

 

 

 

I strålande solsken kapar min bror Kenneth och jag den gamla rosenhäcken.
2012-09-01

 

 

 

I dag var de röda vinbären riktigt mogna. Plockade lite i häckkaparpaus i Ångsta.
2012-08-31

 

 

 

 

 

Svartvinbär plockades i det soliga och varma vädret. När bären var plockade kom en rejäl regnskur.
2012-08-19

 

 

 

Jag plockade en bukett blommor till min mamma.

 

 

 

 

 

Från buketten trillade något litet. Det såg ut som en tunn tråd ca. 2cm långt. Med kamerans förstoring kunde vi se att det är en liten insekt, med tre par ben fram och tre par ben bak.
2012-08-10

 

 

Det är "inne" att gilla lakrits. Det skrivs böcker om lakrits, det kommer många nya sorters lakrits och i Stockholm har man en årligt återkommande mässa om/med lakrits.
Lakrits kan se ut på många sätt. Det är inte stenar ni ser på bilden, det är lakrits. Fantastiskt jobbat och väldigt god.

 

 

Det här är en annan sort, som också smakar fantastiskt.
2012-08-03

 

 

 

 

 

Matmässa på Rösta i Ås, i samarbete med TV4 och programmet "Mitt kök". Länets matproducenter visade upp sina produkter. Oj, så mycket gott och spännande som produceras i länet.
2012-07-28

 

 

 

För åttonde året i rad arrangerades allsång på Storsjöstråket, med sändning i radions P4. Lars Gustafsson (Lars Vegas) och Henrik Hallberg höll i programmet. Gäster var bl.a Micke Mojo och Patrics Combo.
2012-07-27

 

 

På Storsjöstråket finns det många matställen under Yranveckan. Ångaren Thomée har startat servering på båten.

 

 

 

Ångaren Östersund åker ut på turer under Yranveckan.

 

 

 

I år kan man till och med äta surströmming på stråket. Den sägs vara luktfri :-)
12-07-24

 

 


 

Kännåsen, öppen trädgård samt utställning med tavlor målade av Bengt Ellis. Det är en enorm trädgård med mängder av växter, kända och okända som är mycket smakfullt arrangerade. Det är ett eldorado för den som vill fotografera blommor.
2012-07-22

 

 

Fettjeåfallet, ett vackert vattenfall, strax väster om Klövsjö i Bergs kommun. Efter en promenad på ca. 2 kilometer efter Fettjeån, når man fallet som har en fallhöjd på ca. 60 meter. Det blev en härlig dag, väl värd promenaden efter den lite besvärliga stigen upp, med rötter och stenar.
2012-07-20

 

 

 

 

Vid Optands flygfält söder om Östersund ligger "Teknikland". Det är en retroteknisk värld med veteranbilar, flygplan och militärhistoria.

 

 

 

 Bland stora flygplan, kanoner och gamla fina bilar finns leksaker för både vuxna och barn.
2012-07-10

 

 

 

Stormklockan en historia i blåsväder visas som bygdespel i Gärde/Tångeråsen i Offerdal. Det är en humoristisk underhållning med en allvarlig underton, där temat är avundsjuka. Elin Sandelius är manusförfattare även till denna fjärde del, i en triologi :-).

 

 

 

Vem är du avundsjuk på och varför? Avund benämns som en av människans 7 dödssynder och är den fjärde i ordningen.
Föreställningen har ett givande innehåll och mycket bra insatser från alla aktörer. Jag hoppas på en fortsättning kommande år.

 

 

Platsen för föreställningen ligger vid hällristningarna vid Gärdeforsen. Den största ristade älgen är 3,65 m bred och 2,4 m hög. Den är ca 7000 år gammal.
2012-07-05

 

 

 

Invigning av Storsjökuppen. Den firar 40 år och är en av Sveriges äldsta ungdomscuper i fotboll.
 

 

 

 

Många länder är representerade även utanför Norden och Europa. Efter samling i Österängparken, tågade alla deltagare mot Stortorget och en Latinofestival med dansare och musiker.
2012-07-03

 

 

 

Så här lysande röd blir brunkullan när solen skiner på den.
2012-07-03

 

 

 

 

Midsommarafton med blomstervandring uppför fjället Ansättern. En fantastisk kväll/natt med start 18.00 och åter ca. 03.00. Vandring med guider, naturupplevelser, möten med midsommarnattens väsen, god mat och underhållning.

 

 

Vackra blommor.

 

 

 

 

En älva svävade fram emot oss vid fjällets fot. Hon delade ut midsommarkransar till alla.

 

 

 

 

 

En vacker solnedgång och snart är vi uppe på Ansätterns topp. Sedan återstår vandringen nedför fjället på något stumma ben :-)
2012-06-22

 

 

 

I år firar Jamtli 100 år. Detta firades i dag med en återblick på hur det startade och vad som hänt under årens lopp. När jag tänker tillbaka minns jag Tisdagskvällarna med uppträdanden av aktuella artister. Barbro, Lill-Babs Svensson fanns i dag på plats och bjöd på många av de melodier som hon sjöng vid tillfällen då hon besökte Jamtlikvällarna.
 


 

 

I dag invigdes även Jamtlis 70-talsmiljö. Där kan man bland annat uppleva "Fem myror är flera än fyra elefanter". Kul, kul, både barn och vuxna roade sig.


 

Magnus, Brasse och Eva lärde ut om bokstaven A.
2012-06-17

 

 

 

 

Skolavslutning med Odenslundsskolan. Fantastiska elever gjorde avslutningen till en riktig sommarfest. En dag att minnas.
2012-06-14

 

 

Nationaldag; firande på Jamtili, flagghissning, tal, musik, Storsjöbygdens fotoklubbs nationaldagsutställning och vackert väder (bara ett par små regnskurar).
Dessutom blev jag bjuden att avnjuta denna ljuvliga tårta. Tack för det!